pátek 2. srpna 2013

Erlend Loe - Naivní. Super.

Erlend Loe (*1969) je jeden z předních současných norských autorů a je považován za nejvýznamnějšího představitele norského naivismu. Tento směr se v norském písemnictví objevil jako reakce na přeestetizování literatury (90. léta 20. století). Mimo jiné je autorem knížek pro děti a také několika úspěšných filmových scénářů. Erlend také zavítal do Česka a při této příležitosti poskytl tento sympatický nor rozhovor.
Naivní. Super. Je jednoduchý román o složitých věcech, který pojednává o hledání. Hledání ztracených jistot, sama sebe, perspektivy a smyslu života. Hlavní hrdina je mladý a osamělý muž, který se ztrácí v dnešním světě plném zmatku a chaosu. Chybí mu pevný bod. Něco díky čemu najde ztracenou rovnováhu a orientaci. Rozhodně ale nic nezahazuje a hledá. Hledá něco, co by mu pomohlo a dávalo smysl, protože to je to, co potřebuje. S tím vším se vypořádává velice zajímavými a svéráznými způsoby. Příběh o jistotách, citech, vztazích, čase, seznamech, tlučení, přátelství, smyslu života a perspektivě. Přesně tohle je Naivní. Super.
Pro mě osobně to byla jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední dobu četl. Myslím, že právě věta: Jednoduchý román o složitých věcech je naprosto vystihující. Kniha je jednoduše napsaná, což nás perfektně uvádí do myšlení hlavního hrdiny, ale zároveň pojednává o složitých věcech. Ve výsledku tvoří tento kontrast super, čtivou knihu, která navíc osloví i svérázným humorem. Jen velice těžko se od ní odtrhnete a když budete chtít můžete jí za chvíli přečíst. + rozhodně si z ní něco odnesete.
****



Žádné komentáře:

Okomentovat