středa 28. srpna 2013

Patrick Ness - Volání netvora

Třináctiletý Conor má nemocnou maminku, otce v USA, babičku se kterou nevychází, šikanují ho ve škole a nakonec se pohádá s nejlepší kamarádkou. Je na všechno sám a v noci se mu vkrádají do spánku noční můry.
Zas tak sám, ale nezůstává. Vždy sedm minut po půlnoci ho začíná navštěvovat netvor v podobě starého tisu, který roste za domem. Netvor i přes počáteční protesty vypráví zničenému Conorovi tři velmi staré příběhy, které mu mají ukázat, že věci nejsou vždy takové jaké se zdají. Nakonec chce po Conorovi, aby právě on sám vyprávěl čtvrtý a poslední příběh. Co po něm ve skutečnosti ale netvor chce? Čelit vlastnímu strachu a podívat se děsivé pravdě do očí.
Patrick Ness (*1971) napsal Volání Netvora podle námětu Siobhan Dowdové (1960-2007), která kvůli nemoci nedokázal knihu dokončit. Je to poměrně strašidelná, napínavá kniha plná poučení, pojednávající o lásce, rodině, vztazích, citech a vyrovnávání se s nejtěžšími chvílemi v životě člověka. I když byla kniha původně pro děti, myslím, že si jí může přečíst prakticky kdokoliv. Je poměrně krátká takže se s ní velice rychle poperete.
Další věc, která mne uchvátila byla mistrovská ilustrace Jima Kaye. Celou dobu jsem obdivoval ty nádherné obrázky vystihující děj a s úžasem sledoval, co dokázal Jim vytvořit. Úžasné!
Je jedno jestli vám je 10, 16 nebo 20. Přečtěte si tuhle knížku. Stojí to za to. Mně osobně dala tahle kniha mnohem víc než jsem čekal.
*****

Žádné komentáře:

Okomentovat