čtvrtek 3. října 2013

Johan Theorin - Smršť

Joakim Westin, jeho žena a jejich dvě děti se rozhodli odstěhovat se z rušného Stockholmu na venkov. Jejich novým domovem nyní bude statek Aludden na severu Olandu. Druhého největšího ostrova Baltského moře, kde hledají Westinovi klid a pohodu. Nepřikládají tak pověrám velkou váhu a nastěhují sem. Statek je totiž postavený ze dřeva ztroskotané lodě a říká se, že muži, kteří stavěli blízké majáky, slyšeli z domu křik utopených námořníků.
Ze začátku se zdá být všechno v pořádku. Statek nejdřív opravuje Joakimova žena Katrine, která přijela na Oland o dva měsíce dříve než její muž. Když se na statek s posledními věcmi přestěhuje i Joakim, je nalezena Katrine utopená nedaleko mola. Její smrt je obklopena mnoha záhadami.
Co se to odehrává na Aluddenu? Stále častější podivnosti totiž nasvědčují tomu, že statek skrývá víc než se zdá. Joakim později objevuje na půdě zeď, kde jsou vyryta jména lidí a roky jejich úmrtí a za ní něco děsivějšího. Má nějakou spojitost se smrtí Joakimovi ženy jeho sestra Ethel?
Začíná příběh záhadné vraždy, ve kterém figurují další postavy z Olandu a jejich osudy, které se postupem času ovlivňují více a více a nakonec vrcholí v neočekávané finále.
Kniha je úžasně napsaná. Stále drží tempo a udržuje vás v napětí. Ohromně mě také bavilo popisování samotného ostrova a života na něm. To všechno společně s tajemným příběhem a záhadnou historií statku dává dohromady úžasnou, čtivou a místy můžeme říct strašidelnou knihu. Naprosto po právu se stala Smršť nejlepším švédským kriminálním románem roku 2008. Rozhodně se chystám na další díl ze série knih Johana Theorina, odehrávající se na tomto překrásném ostrově.
*****




Žádné komentáře:

Okomentovat