středa 25. prosince 2013

Jussi Adler Olsen - Žena v kleci

Žena v kleci (Kvinden i buret, 2007) je prvním románem dánského autora Jussiho Adler Olsena ze čtyřdílné série kriminálních románů o oddělení Q komisaře, Carla Mørcka a jeho spolupracovníka Asada. 
Komisař Carl Mørck prochází po traumatickém zážitku krizí. Ne zcela právem si klade za vinu situaci, při níž zemřel jeden jeho kolega a druhý ochrnul. Carlovi zhasla jiskra v oku.
Jeho nadřízení si s ním neví rady. Ví ale, že Carl je jeden z nejlepších ve svém oboru. Možná nejlepší. Díky nově schválenému rozpočtu se otevírá nové oddělení Q, kterému má Carl šéfovat. Oddělení sídli ve sklepě a Carl si jen stěží dokázal sehnat jediného člověka, který mu bude sekundovat - Syřana Hafeze el-Assada. Oddělení Q má za úkol vyšetřovat případy, které byly odloženy, ale jsou důležité. 
Carl celou dobu rezignuje a myslí si, že se bude celé dny jen flákat. Stále zničený komisař, ale zvětrá stopu a otevírá případ ztracené političky Merete Lyngaardové, která údajně spadla do moře, ale její tělo se nikdy nenašlo. Postupem času zjišťuje Carl společně s Asadem nové skutečnosti, které se při starém vyšetřování zanedbaly. Je možné, že je Merete po pěti letech od zmizení stále naživu? Vězní jí někdo nebo se nad ní skutečně zavřeli temné vlny a nikdo jí už nikdy neuvidí?
Carl musí také bojovat se svým nevlastním synem Jesperem a manželkou, se kterou má hodně zvláštní vztah. Díky Asadovi se dostává do chvílemi humorných situacích a později zjišťuje, že v trochu tajemném Syřanovi se skrývá mnohem víc než se zdá. Vypadá to, že Asad nakonec v oddělení Q nebude jen vytírat podlahu a prach a že Carl nebude celé dny sedět s nohama na stole.
I když je kniha poměrně obsáhlá, rozhodně vás nebude nudit. Vtip se střetává s vážností doplněnou myšlenkou, aktuálností a stále napínavým dějem. Uděláte dobře, když dáte šanci této čtivé a velice úspěšné dánské detektivce. Já osobně se chystám na další díly z této série, i když původně jsem měl v plánu si jen na zkoušku přečíst, s čím na nás Olsen v knihkupectvích útočí.
Tato kniha byla také nedávno zfilmována! Odkaz na CSFD

Jussi Adler Olsen (1950) se narodil v Kodani, vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Autor se ve svých knihách zaměřuje na psychiku a mezinárodní konspirace. Napsal mnoho knih, ze které získal několik světových ocenění. Př. Alfabethuset, A děkovala bohům a Washingtonský dekret. Série knih o oddělení Q zatím zahrnuje čtyři knihy - Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v láhvi a Složka 64.



Žádné komentáře:

Okomentovat