pátek 31. ledna 2014

Jussi Adler Olsen - Vzkaz v láhvi

Z posledních sil naškrabe krví vzkaz na papír, vloží ho do láhve a hodí do moře. Láhev je o šest let později nalezena ve Skotsku a několik dlouhých měsíců stojí na okně policejní stanice. Nakonec se k ní policisté dostanou a zjistí jakým jazykem je vzkaz napsán - Dánštinou. V Dánsku existuje oddělení, které je pro případ tohoto typu jako dělené. Oddělení Q.
Carl Mork tak dostává na stůl tajemný a těžko čitelný dopis, se kterým si bude muset jeho tým poradit. Kromě toho se Asad zapojil do případu záhadných požárů, ve kterých je vždy nalezeno mrtvé tělo. Prioritou se pro Carlův tým ale stává tajemný vzkaz v láhvi a společně s Asadem a Rose nebo lépe řečeno Yrsou zjišťují, že text, ve kterém je jediné jasně čitelné slovo POMOC, není jen hloupá klukovina. Stopa vede mezi uzavřené náboženské sekty, ve kterých se bez ohlášení ztrácejí děti. Zdá se, že i přes dlouhá léta od napsání dopisu není ještě všemu konec. Možná dokonce stále lze něco nebo spíše někoho zachránit.Kromě toho se v příběhu dostáváme trochu více do zvláštního života Syřana Asada a tajemné Rose.
Nikdy nepřestanu litovat dne, kdy jsem se rozhodl přečíst si knihu J. A. Olsena Žena v kleci. Od té doby jsem si knihy jednoho z nejlepších, současných dánských autorů neuvěřitelně oblíbil. Navíc se mi zdá, že každá další kniha je lepší a lepší. Myslím, že není třeba zde vychvalovat přednosti autora, protože už jsem je sem dříve psal. Mohu napsat snad jen to, že J. A. Olsen přidal na napínavosti a příběh vás nenechá jen tak přestat číst. Autor neubral ani na, pro něj tak typické, kritice dánské společnosti a já marně hledám věc, kterou bych knize vytkl.























Žádné komentáře:

Okomentovat